Lathyrus
Lathyrus is een echte vochtaanbidder en mesten
Hij klimt uit zichzelf , maar wie de plant niet netjes opbindt , krijgt een soort kluwen, waar de bloemen met kromme stelen aan groeien
De bloemen groeien altijd naar het licht, kromme stelen zijn niet handig op de vaas.
Een keer in de week de lathyrus opbinden is een goed idee.
Als de Lathyrus bloeit , heb je elke dag nieuwe bloemen .
Pluk deze ook zoveel mogelijk
Phlox
Phlox hoeft niet echt in de volle zon te staan ,
hij doet het ook goed in de half schaduw , waar de kleuren zelfs mooier tot hun recht komen
Clematis
Clematissen die na de langste dag bloeien, terug knippen tot 20 cm boven de grond Net boven een paar okselknoppen.
Dun de plant flink uit door de oude en dode ranken te verwijderen voor de langste dag.
Her groei van jonge scheuten volgt snel, ze bloeien volgend jaar.
Sneeuwklokjes
Geef sneeuwklokjes een plek waar ze in het voorjaar volop in de zon staan, maar de rest van het jaar in de schaduw. Een plek onder bomen of struikgewas is voor de bolletjes vaak ideaal.
Sneeuwklokjes maken maar kleine bolletjes, die snel uitdrogen. Plant daarom geen bollen in het najaar. Bij voorkeur net na de bloei zet u de hele pol op de gewenste plaats.
Sneeuwklokjes houden van een rustige plek . In de border zult u de grond regelmatig bewerken . Het sneeuwklokje staat liever op een plek waar u niet hoeft te graven of schoffelen.
Als U Sneeuwklokjes in het gras wilt zetten , kies dan ook een plek met wat voorjaarszon en zomerschaduw , het liefst in een plekje niet te dichte grasmat. Maai pas weer na het afsterven van het loof.
Laat het loof na de bloei staan tot het afsterft. Het gewas haalt kracht uit het groen en zo hebt U meer kans dat de bollen zich zullen handhaven en vermeerderen.
Hulp van Mieren
In de natuur helpen mieren een handje bij het verspreiden van Sneeuwklokjes. Aan het zaad zit een "Mierenbroodje" een wit zoet uitgroeisel dat mieren graag aan hun larven voeren. Het zaad raakt de mier onderweg kwijt., of het wordt na het voeren uit het nest gezet waar het met wat geluk weer ontkiemt. Na enkele jaren kunt U de sneeuwklokjes scheuren. Door regelmatig te delen geeft U ze meer ruimte en minder kans op schimmels.
Veel planten houden van een diep plant-gat, waarin de grond lekker los is gemaakt. Sneeuwklokjes houden van onverstoorde grond. Maak bij het planten daarom een gat opmaat ongeveer 5 cm diep, waarbij de wortels mooi onder in het plantgat kunnen liggen. Maak de grond onder de wortels niet los.
Lupinen
Makkelijk bloeiende vaste plant , snoei de stengels zodra ze gaan verwelken. Vaak zit er iets lager aan de steel een jonge scheut of zelfs al een nieuwe bloemtros. Omdat u de zaden verwijdert , zet het de plant aan tot vorming van nieuwe bloemen
Rozen
De roos is een ideale bondgenoot voor planten die niet stevig op eigen benen staan.
Niet alle vaste planten zijn goede buren voor een roos.
De buurplant mag geen concurrent worden.
Zij moeten geen flinke wortels hebben waardoor de roos in verdrukking komt .
De roos is een gulzige eter en een ideale partner voor planten die met weinig tevreden zijn b.v. Lavendel- Rozemarijn - Salie - Kattenkruid - en Tijm.
De roos houdt van licht en lucht.
Knip wel steeds de uitgebloeide bloemen weg , tot het eerste vijfblad . Knip voor een rijke bloei regelmatig alle bloemen van een tros die uitgebloeid is. snoei deze dan terug Hier verschijnt dan een nieuwe scheut, waaraan dan weer een nieuwe bloem komt. of doet u dit te laat - dan zal een tweede ronde uit blijven.
Tips voor Juni
Geef uitgebloeide Tulpen en narcissen wat opgeloste mest , zodat de bol reserves kan opdoen en ook volgend jaar weer bloeit.
Alliums
Een handige tip om uw border in juni meer kleur te geven , is het oppotten van een aantal Alliumbollen in het najaar. Plant ze in flinke potten, zeker de grote soorten en zet die in een koele kas, koude bak of graaf de potten op een beschut plekje in de tuin. Tegen de tijd dat ze bijna uitkomen, vult u er plekken in uw border mee die extra kleur kunnen gebruiken. zorg er voor dat de bollen voldoende water en voedsel krijgen. In tegenstelling tot de meeste bolgewassen leggen Alliums de bol voor volgend jaar al aan vóór de bloei . Als u dus gul bent voor uw sieruien tijdens de groeifase. bloeien ze het volgende jaar opnieuw.
Herfst stijlloos
(Colchicum autumnale ) is een knol gewas dat zich niets lijkt aan te trekken van de tijd.
Plant tijd Juli - augustus Tussen augustus en november verschijnen de grote krokusachtige , lila bloemen. Deze zogenaamde droogbloeiers bloeien zelfs als je ze kaal in de vensterbank legt. Het blad komt pas in het voorjaar. in de tuin kunt U de bollen mengen met in april bloeiende narcissen. Herfststijloos houdt van een warme, zonnige plek en vruchtbare grond. De plant is uiterst giftig voor mens en dier.
Hortensia
Voor je een hortensia gaat planten, kun je het beste eerst turfmolm door de grond mengen.
Plant hem in de zon of half schaduw , liefst in zuurvrije grond . Snoei de hortensia zo min mogelijk .
Als hij toch gesnoeid moet worden, knip dan alleen de aller oudste en beschadigde takken tot de grond toe af.
Beschadigde toppen knipt U in het voorjaar af, het beste doet U dit in mei.
Laat de uitgebloeide bloemen er zolang mogelijk aan zitten , als bescherming tegen de vorst.
Wil je de hortensia blauw houden , geef hem in maart en september kali-aluin.
Bij erg warm en droog weer regelmatig water geven. Geef af en toe veel water dan elke dag een beetje. Teveel water geeft diepgroene bladeren en minder bloemen.
De pluimhortensia en Annabelle zijn de twee uitzonderingen die u wel mag snoeien, omdat deze op eenjarige stengels bloeien. Snoei de takken diep terug om grote bloeiwijze te krijgen, die wel topzwaar worden en dus steun nodig hebben. Of laat de stengels een stuk langer zodat u meer zij takken krijgt, waarop zich wat kleinere bloeiwijze vormen, hoewel de struik nu hoger wordt. zijn de stengels minder zwaar en grijpen in elkaar, waardoor ze minder gauw omvallen.
Pioenrozen
Men kan de pioenrozen het beste planten in maart, zeker niet te diep, onder een laagje van 3 cm grond is genoeg
Men kan er dan meteen een stok bijzetten, om de plant aan op te binden.
De pioenroos houdt niet van verplaatsen, houdt ook beslist niet van te natte grond.
Verdraagt volle zon en half schaduw.
Op zandgrond gedijen ze het best wanneer er jaarlijks na de bloei een rand verteerde mest rond de plant wordt aangebracht.
Lente in de bol
terwijl het nog hartje winter is kunt u toch al volop genieten van lente bloeiers, als snijbloem of als kant en klaar plantje in een pot.
Met tulpen, narcissen, hyacinten en blauwe druifjes haalt u de lente alvast in huis.
Camelia
Camelia is een groen blijvende, lang bloeiende struik en kleine bomen met donkergroene glanzende, lange bladeren. De bloemen kunnen wel een doorsnee hebben van 12 cm. De meeste bloeien van februari tot mei. staat niet graag tegen een muur, de knoppen moeten koel blijven om zich te openen.
zet hem op een plaatsje in de half schaduw, zeker niet waar de vroege ochtend zon komt. Als de knoppen te snel opwarmen na een nachtvorst kunnen ze afvallen.
Seringen
Seringen bloeien enkel in mei - juni
Men kan ook een clematis erbij zetten ongeveer 30 cm van de stam.
De bloeiende ranken zullen zich met wat hulp in de sering omhoog werken .
Snoei de sering voor de langste dag.
Haal de uitgebloeide bloemen direct na de bloei weg.
En wordt de struik te groot, verwijder dan na de bloei alle takken tot 75 cm boven de grond.
Binnen enkele jaren staat er weer een jonge frisse heester.
Dahlia
Voorgetrokken dahlia`s kunnen pas na half mei naar buiten .
Maar de knollen kunnen al na half april naar buiten in de volle grond.
Plant ze in goede voedzame tuinaarde op een zonnige maar niet te droge plaats.
Door de dahlia te toppen ( de groei punten verwijderen) maakt U de plant steviger, zodat ze in de nazomer rijker bloeien .
Dahlia`s zijn een lekker hapje voor slakken, dus bescherm de jonge scheuten .
Controleer dahliaknollen in de opslag, zijn ze verschrompeld Stop ze een nacht in lauw water, droog ze goed en bewaar ze vorstvrij in droge turfmolm. Let op zet de reuzen ( groeipunten) naar boven .
Helleborus
Als de meeste tuinplanten in winterslaap zijn, zorgt de helleborus (Kerstroos) voor kleur in de winter. Helloborus trakteert je van november tot en met maart op grote witte bloemen Het zusje is de oosterse kerstroos (helleborus orientalis). Deze plant heeft bloemen i geel, roze en donker paars. en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. op een beschutte en zonnige plek bloeit hij uitbundig.
Akelei
In mei bloeit akelei (Aquilegia), een vaste plant met rare gewoontes. Zo leeft hij maar kort en zaait zich sterk uit. Akelei wandelt dan ook de tuin door. Met als gevolg ieder jaar andere vormen en nieuwe kleuren. Wie ze eenmaal in de tuin heeft, heeft er snel te veel.
Lavendel
De belangrijkste tip om lavendel mooi te houden is om vooral niet te vergeten ze na de bloei terug te knippen. Dat kan dan wel betekenen dat u de laatste bloemen op moet offeren , want dat moet gebeuren vóór eind september.
Ze hebben dan nog de tijd om te herstellen voordat de winter begint.