Boontjes

Traditioneel worden boontjes eind mei of begin juni gezaaid als de grond opgewarmd is.

Zaai lage struikboontjes op rij, leg bij klimmers drie boontjes per stok uit, aan de binnenzijde van de piramide.

Plant er afrikaantjes tussen tegen de bonenluis. 

 

 

Sla 

kun je in september nog prima aanplanten in de moestuin of in potten . zo kun je nog tot de eerste nachtvorst genieten van de laatste kroppen uit eigen tuin Veldsla kun je gewoon blijven zaaien , die is winterhard. Snijsla kunt u veel vroeger oogsten dan kropsla. 

 

Rabarber

is een van de eerste planten die ontluiken in het prille voorjaar. Plant ze aan in september, dan heb je volgend jaar al vroeg groen in de tuinen kun je in april al oogsten. 

Courgette

zijn planten waarmee u eer kunt behalen: uit de grote gemakkelijk te hanteren zaden ontstaan flinke bossige planten met prachtige bloemen , waarna een overvloed aan vruchten volgt. Tot eind mei kunt u deze snelle groeiers nog zaaien. 

zaai dan twee zaden per pot en dun na opkomst de zwakste zaaiing uit. Kweek ze verder in een kasje of op de vensterbank., verpot ze een keer als ze twee tot drie bladeren hebben en de wortels uit de pot groeien.  Plant ze eind mei buiten uit , ongeveer 1 meter uit elkaar, in een ruim plantgat waar u veel compost doorheen werkt. Courgette is een dorstige groente 

 

Erwten uitplanten 

in maart kunt U voor gezaaide erwten en peulen in de volle grond van de moestuin uitplanten. Bewerk de grond vroegtijdig en bedek hem met plastic. Dit warmt de bodem en zorgt voor een snellere op  van de planten. De rijen komen op ongeveer 1 meter en op de rij plant u op 3 tot 4 cm afstand. 

Pittig winterblad 

Al aan het einde van de winter kunt u bladgroenten zaaien: raapstelen. rucula. in een bak of kas. 

Al deze soorten hebben een pittige smaak. Daarbij is rucola het meest pittig.

zaai op rijtjes en niet te dik zodat de plantjes snel kunnen groeien. 

 

Kolen ophangen 

een manier om witte en rode kool een tot twee maanden te kunnen bewaren , is door ze op een koele vochtige plaats op te hangen . oogst de kolen daartoe met wortel en al en hang ze ondersteboven weg.  De te bewaren koolplanten dienen een goede compacte kool te bezitten en geen aangetaste bladeren te hebben. De buitenste bladeren drogen wat in , maar dat is niet erg. 

 

 

Raapsteeltjes

behoren tot de kolen familie en vormen een snel groeiende bladgewas dat in febr. onder glas en vanaf maart buiten kan worden gezaaid. er zijn verschillende soorten , variërend van gewone groene tot gele raapstelen. Raapsteel kan al snel gesneden worden , waardoor een tweede oogst mogelijk is voordat de planten gaan door schieten. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb